Opleiding, coaching en begeleiding met permacultuurvisie voor ecologische moestuinen, eetbare siertuinen, diervriendelijke tuinen, bostuinen of landschappen.

Leren tuinieren op een ecologische manier — in je eigen tuin

bosbeest biedt individuele coaching, begeleiding en opvolging voor wie wil starten of zich wil verdiepen in ecologisch tuinieren. Of je nu droomt van een moestuin, bostuin, eetbare siertuin, kruidentuin of duurzame stadstuin — groot of klein — ik help je van idee tot uitvoering. Indien gewenst steek ik ook mee de handen uit de mouwen.

Maar het heeft eigenlijk geen zin om een ecologische tuin volledig te ‘laten aanleggen’. Een ecologische tuin is een dynamische relatie die je moet opbouwen. Het leeft pas écht wanneer jij begrijpt wat er groeit, waarom het groeit, en wat elke plant, struik of boom nodig heeft. Ik begeleid je als gids in dat proces.

Het snoeien van struiken en bomen is een vak apart. De keuze om dit door een expert te laten uitvoeren is vaak terecht. Maar het is minstens even essentieel om te begrijpen hoe een ecologische samenwerking tussen organismen werkt — en hoe je die op natuurlijke wijze kan ondersteunen of bijsturen.

Alternatief voor een grasgazon, een weide vol met madeliefjes.

Monotone grasgazons omvormen tot levende ecosystemen
— rijk aan planten, kruiden, bessen én bloemen. Zo maken we van je tuin een plek die biodivers, diervriendelijk, onderhoudsvriendelijk én afgestemd op de natuur is.

Een tuin voor rust, verwondering, oogst en vogelzang.

Permacultuur “werkt”, en dit zonder:

  • commerciële bemesting, plantenvoeding, bodemverbeteraars

  • spitten

  • roteren

  • pesticiden

"Een slecht doordacht tuinsysteem vraagt voortdurend ingrijpen, energie en herstel. Maar een goed ontworpen, ecologisch afgestemd systeem groeit naar evenwicht, en draagt zichzelf — met minimale input, maximale veerkracht en blijvende opbrengst. Het verschil tussen beide zit in het ontwerp, de observatie en de keuzes die je maakt in het begin."

Ecologische tuincoaching in vier delen:

1. Tuinbezoek en kennismaking

Tijdens het eerste tuinbezoek ontdekken we samen het potentieel van je tuin: ligging, zonuren, bodem en beschikbare ruimte. Zo stemmen we de begeleiding af op jouw situatie. We luisteren naar je toekomstbeeld en naar het ideaal dat je met jouw tuin wil bereiken.

2. Lesmoment in je eigen tuin

Waar de meeste workshops plaatsvinden op vaste locaties en in groep, keren wij dat om: we vertrekken vanuit jouw bodem, jouw biotoop, jouw noden. Daardoor is elk lesmoment relevant én onmiddellijk toepasbaar. Het gaat niet enkel om kennis opdoen, maar om het leren lezen, begrijpen en sturen van jouw eigen tuin. Dat maakt het leereffect veel krachtiger en duurzamer.

Tijdens het praktijkmoment krijg je letterlijk les in je eigen tuin. We bekijken hoe we de bodem kunnen aanpakken (of maken), welke elementen al aanwezig zijn en wat behouden kan blijven. We behandelen de basisprincipes van permacultuur, composteren en bodemherstel, en kiezen geschikte plantsoorten, bespreken gildecombinaties en locatiekeuzes. Alles draait om directe toepasbaarheid. Je mag me alles vragen — ik deel met plezier mijn volledige kennis en ervaring.

3. Opvolgsessie op maat

Na een paar maanden of seizoenen (door uzelf bepaald) kom ik opnieuw langs voor een evaluatie en eventuele bijsturing. Tegen dan zullen er ongetwijfeld nieuwe vragen zijn, die we meteen aanpakken. Zo blijf je groeien in je praktijk.

4. Les in onze bosbeest-tuin

Je bent ook welkom in onze tuin: geen strak ontwerp, maar verschillende zones en tuindelen — moestuin, siertuin, eetbare tuin, wilde tuin, bostuin, bos... We experimenteren jaarlijks met nieuwe inzichten, permacultuurtechnieken en testen ook eigenwijze onorthodoxe methodes uit die juist tegen in bepaalde gevestigde tuinwijsheden ingaan. Door die ervaringen te delen, leer je niet alleen wat werkt, maar ook wat misloopt. Want ook bij ons zijn fouten gemaakt. Sommigen zijn nog zichtbaar en daar moeten we dagelijks mee leven. Maar juist daarin schuilt de kracht van deze coaching: jij hoeft deze fouten niet meer te maken.

De kracht zit in het begin

De opstartfase is cruciaal. Ik zeg dit uit ervaring. Een slecht doordachte opstart zorgt op termijn bijna altijd voor problemen in het onderhoud. Overweeg een tuin die gifvrij, eetbaar en biodivers is; een plek vol geurige bloemen, kruiden, bessen en vogels — zonder hoge kosten of eindeloze arbeid. Zo bouw je aan een tuin die zichzelf versterkt in plaats van uitgeput raakt.

Permacultuur wordt weleens “tuinieren voor luiaards” genoemd. En ja, het draait om slim ontwerpen — zodat je met minimale handelingen maximale resultaten oogst, zoals een natuurlijk bos dat doet. Maar we moeten realistisch blijven en de term ook niet over-romantiseren: de echte investering en het “zware werk” zit vooral in de start. Een goede ecologische tuin zal zichzelf voeden en blijft zichzelf onderhouden. Dat is onze missie. Als je het goed aanpakt, wordt je tuin jaar na jaar vanzelf lichter in werk.

Elke tuin is een kans om leven te herstellen.

Of je nu een balkon hebt, een terras, een kleine stadstuin of een groter perceel — ik help je de juiste puzzelstukjes samen te leggen. Onze formule combineert begeleiding, lesmomenten en opvolging — altijd afgestemd op jouw plek én levensstijl.

Niet toevallig overlapt deze visie met onze andere werkgebieden: boomverzorging en nestkasten. De drie pijlers van bosbeest — tuin, boom, fauna — zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je kiest voor de ene, beïnvloedt de andere.

Fout gekozen systemen vragen een leven lang onderhoud. Goed gekozen systemen worden zelfdragend.
bosbeest helpt je hierbij op weg, met het bos als leermeester.